TCO of investeren

Hoe zorg ik ervoor dat ICT meer bijdraagt aan mijn winstgevendheid?

Het reduceren van Total Cost of Ownership (TCO) en investeren lijken tegenstellingen. Ze kunnen echter prima hand-in-hand gaan. Zelfs met een terugverdientijd waar stakeholders blij van worden.

Inzicht in uw huidige ICT kosten is noodzakelijk om een investering te laten renderen en zo uw TCO te verlagen. Dat inzicht krijgt u door de volgende vragen te beantwoorden:

  • Hoe hoog zijn onze huidige totale ICT kosten?
  • Is dit marktconform binnen de benchmark groep?
  • Waar zit 80% van de kosten?
  • Is de gebruiker tevreden over de huidige service van de ICT afdeling?
  • Kunnen we differentiëren in serviceniveau binnen de gebruikersgroepen?
  • Waar zitten voor ons besparingsmogelijkheden wat hebben die voor consequenties op de serviceniveaus?

TCO verlagen: hoe?
Er zijn verschillende manieren om tot een verlaging van de TCO te komen. Als de organisatie nog het nodige ‘vet’ heeft, kunt u de ‘kaasschaaf’ methode toepassen door bijvoorbeeld overall 5% van de budgetten af te halen, of een volledige investeringsstop afkondigen. Het is maar de vraag of dat tot het gewenste resultaat leidt. Het doel zou namelijk moeten zijn dat ICT een grotere bijdrage levert aan de winstgevendheid van uw onderneming. Om dat te bereiken zult u gericht hierop moeten sturen. En dat lukt beter naarmate u beter inzicht heeft in de kosten.

Hoe doelgericht zijn we eigenlijk?
Onderstaande vragen helpen om te beoordelen hoe doelgericht u stuurt op het verlagen van TCO:

1         Zijn de huidige kosten vergelijkbaar?
Het is van belang de kosten om te slaan naar een vergelijkbare eenheid (P*Q) om een benchmark te kunnen uitvoeren. Alleen door prijs af te wegen ten opzichte van kwaliteit kunt u uw prestaties beoordelen.

2        Is er laag hangend fruit?
Eenvoudige besparingen lijken soms op laag hangend fruit dat snel geplukt moet worden. Op de lange termijn kunnen zulke besparingen echter soms vervelende gevolgen hebben en meer geld kosten dan de oorspronkelijke, snelle besparing.

3         Kan ik de ROI van een nieuwe investering bepalen?
Een TCO-analyse is gewenst om een investeringsbeslissing te kunnen nemen. Meestal speelt de Return on Investment, ofwel de terugverdientijd van een investering, hierbij een belangrijke rol.

Wat merkt onze klant ervan? 
Vaak vergeten ICT-ers deze vraag te stellen. Niet alleen de tevredenheid van de interne gebruiker, maar ook die van de eindklant zou moeten worden gemeten en bijgehouden. Als de communicatie verbetert en bijvoorbeeld de omloopsnelheid wordt verhoogd, heeft dit een positief effect op de ROI van een investering. Daarmee levert ICT een bijdrage aan het beoogde doel: het verbeteren van de winstgevendheid. Want een tevreden klant bestelt meer en kost dus minder!

Dutchict helpt u graag om meer inzicht in uw huidige situatie te verkrijgen. Met onze ervaring kunnen wij ICT investeringen voorstellen die u helpen uw winstgevendheid te verbeteren.

Delen: