Home > Nieuws > Openbaar wifi veilig gebruiken: 6 slimme tips
5 mei 2017 | Jasper Glaser, Account Manager Avantage

WiFi lijkt tegenwoordig belangrijker te zijn dan eten en drinken. In een restaurant wordt regelmatig eerder naar de netwerksleutel gevraagd dan naar de menukaart. En buiten de (thuis)werkplek moet internet het ook gewoon altijd doen. Zowel in Nederland als in het buitenland barst het van de gratis openbare netwerken. Die zijn alleen niet altijd even veilig. Anderen die hetzelfde netwerk gebruiken, kunnen meekijken met al uw onversleutelde dataverkeer. Dat kan tot vervelende situaties leiden, waarbij de door hackers aangebrachte bedrijfs- of persoonlijke schade onvoorstelbaar groot kan zijn. Daarom doet u er goed aan om u de volgende tips ter harte te nemen.

#1. Zet de optie ‘delen van bestanden en printers’ uit.

Het delen van bestanden en printers is reuze handig voor gebruik in het eigen vertrouwde draadloze bedrijfs- of thuisnetwerk. Zorg ervoor dat u de optie uitschakelt wanneer u gebruik gaat maken van een openbaar netwerk. Wanneer u ‘delen’ aan laat staan, is het voor cyberdieven makkelijker om in te breken op uw laptop.

#2. Maak niet automatisch verbinding met WiFi hotspots.

Bij de instellingen van uw tablet of smartphone kunt u uw device automatisch verbinding laten maken met beschikbare WiFi hotspots. Zorg ervoor dat deze optie standaard uit staat. Controleer of dat nog steeds zo is voordat u gebruik gaat maken van een openbaar netwerk.

#3. Maak gebruik van betrouwbare antivirus software.

Laptop, tablet of smartphone; gebruik altijd een up-to-date virusscanner. In beginsel maakt het weinig uit of het een betaalde of gratis versie is. Zorg er hoe dan ook voor dat u een betrouwbare virusscanner heeft geïnstalleerd die de meest recente updates verwerkt.

#4. Controleer de naam van het netwerk.

Is het WiFi netwerk waarmee u verbinding wilt maken echt het juiste netwerk? Digitale criminelen gebruiken ook weleens een ‘namaaknetwerk’ om gevoelige informatie te verzamelen. Bent u niet zeker van uw zaak? Check het zo mogelijk even bij de beheerder van het beoogde netwerk.

#5. Gebruik altijd SSL-verbindingen (HTTPS).

Een Secure Sockets Layer (SSL)-verbinding is herkenbaar aan ‘https’ voor het webadres. SSL is een techniek waarmee de verbinding tussen websitebezoeker en -server met sterke encryptie wordt beveiligd. De SSL-verbinding zorgt er onder meer voor dat niemand kan zien welke gegevens u naar de website verstuurt.

#6. Doe geen bankzaken via een openbaar netwerk.

Privacy- en fraudegevoelige zaken, zoals internetbankieren, moet u echt niet via een openbaar netwerk doen. Wilt u toch buitenshuis uw financiële zaken regelen? Zet WiFi dan gewoon uit en gebruik de app via het veilige 4G- of 3G-netwerk van uw provider.

En meer…
Er zijn nog veel meer manieren om een openbaar netwerk veilig te gebruiken. Denk aan tweefactor authenticatie waarmee u een extra beveiligingsslag maakt. Of overweeg een (betaalde) VPN-service om met een Virtueel Particulier Netwerk een beveiligde verbinding met internet te maken. Een goed alternatief is MiFi, een apparaatje dat u met een lokale simkaart kunt omtoveren tot uw eigen WiFi hotspot. De eenmalige aanschafkosten bedragen doorgaans minder dan 100 euro. Daarmee kunt u met een gerust hart veilig internetten, waar u ook bent.

Wilt u uitgebreide tips? Ga dan naar www.dutchict.nl/tralies

< terug

Deel dit artikel op social media:Reacties