Home > Nieuws > Cloud: trends en ontwikkelingen in 2017 In gesprek met Richard Roersma
7 maart 2017

Cloud: trends en ontwikkelingen. Al jaren verkondigt Gartner de boodschap dat IT-ontwikkelingen bedrijfsmodellen en sectoren op hun kop gaan zetten. Zo opende Gene Hall, ceo van Gartner, dit jaar hun congres met de woorden: “Digitale business is werkelijkheid geworden. Alle landen en economische sectoren worden daardoor geraakt.” Dit is een interessante uitspraak. We zijn benieuwd hoe Richard Roersma, business development manager cloud bij Dutchict, hier tegenaan kijkt.

Trends“Iedereen kan beamen dat digitale business werkelijkheid geworden is. Alle branches veranderen door de nieuwe mogelijkheden”, begint Richard. “Een bekend voorbeeld is de retail. Deze branche is keihard geraakt door alle online ontwikkelingen. Het is voor veel retailbedrijven een overlevingsstrategie geworden. Ze beseffen ook dat als ze niet digitaliseren ze binnen een paar jaar failliet gaan. Deze bedrijven moeten niet alleen online aanwezig zijn, maar ook hun hele bedrijfsprocessen digitaliseren.” En dat geldt eigenlijk voor elke branche vindt Richard. Want volgens hem is elk bedrijf een IT-bedrijf. “We staan nog maar aan het begin, er zijn heel veel mogelijkheden die de wereld zullen veranderen. Daarom moeten bedrijven investeren in digitalisering om toekomstbestendig te zijn. Het heeft geen zin om u er tegen te verzetten, bedrijven moeten nú hun kansen pakken.”

Hybrid cloud
Een van die kansen waar Richard op doelt, is overstappen naar de cloud. Hij ziet dat deze digitale oplossing inmiddels zijn plekje gevonden heeft. “Wij komen geen organisatie meer tegen die niet met cloud bezig is. Maar we zien wel regelmatig dat bedrijven zoekende zijn hoe ze de cloud het beste kunnen inrichten.
Ze worstelen vooral met bedrijfsgevoelige data, want ze weten niet waar ze die neer moeten zetten in de cloud.” Toen de cloud een aantal jaren zijn intrede deed, leek het zo eenvoudig. De gedachte was vaak: we gaan lekker de cloud in en we hoeven ons nergens meer druk over te maken. Maar toen was er ineens de privacydiscussie. “Bedrijven stellen vragen als: waar staat mijn data in de cloud? Wat gebeurt er met mijn data en applicaties? Wie kan er allemaal bij? Ze durven niet meer alles in de public cloud te zetten, want ze weten niet zeker wie er allemaal bij kan. Daarom moet u goed nadenken wat u in de public cloud zet. Bedrijfsgevoelige informatie hoort daar niet thuis, die zet u in een private cloud. Omdat veel bedrijven graag willen profiteren van een public cloud, maar ook een private cloud willen gebruiken, zijn ze nu op zoek naar een hybride oplossing in de vorm van de hybrid cloud. Dit is een combinatie van een public en een private cloud. Ik verwacht dat we deze oplossing dit jaar steeds vaker gaan zien.”

Veranderend beroep
De cloud biedt veel voordelen, denk bijvoorbeeld aan: altijd en overal bij uw data, kostenbesparing, automatische updates, continue innovatie, geen dataverlies, beveiligd datacenter en flexibel werken. Volgens Richard is cloud dan ook veiliger dan een eigen infrastructuur on premise. “Cloudleveranciers kunnen veel meer investeren in beveiliging. De IT-omgeving van een aanbieder is veel groter dan een eigen IT-omgeving. En een aanbieder weet ook: als mijn beveiliging niet op orde is, ben ik out of business. Wij zien dat wanneer een klant van ons overstapt naar de cloud ze op het gebied van beveiliging en privacy een grote stap vooruit zetten.” Naast deze voordelen zijn er ook nadelen, bijvoorbeeld voor IT-managers. “IT-managers die vooral bezig zijn met het in stand houden van de IT zullen veel last hebben van een overstap naar de cloud. Ze hebben geen grip meer op de infrastructuur. Als er iets kapot gaat, lost de cloudleverancier het op, niet meer de IT-manager. Hun beroep verandert, maar dat biedt ook weer veel mogelijkheden. IT-managers kunnen zich bijvoorbeeld meer gaan richten op innovatie binnen het bedrijf. Want een bedrijf dat innoveert is klaar voor de toekomst!”

Heeft u vragen over de cloud?
Neem dan contact op met Richard Roersma via 085 00 29 000 of stuur direct een bericht naar: r.roersma@dutchict.nl. Bekijk hier de clouddiensten die wellicht voor u geschikt kunnen zijn.

< terug

Deel dit artikel op social media:

cloud trends

Reacties