Home > Blog > Passende maatregelen tegen online lekkage

Passende maatregelen tegen online lekkage

5 mei 2017 | Eric Carree, Algemeen directeur Avantage

Op kantoor zijn we bezig met de laatste voorbereidingen voor de themabijeenkomst Security & Privacy. Mocht u de aankondiging gemist hebben; dinsdagmiddag 9 mei, voormalige gevangenis De Vrije Wolf (Utrecht). Absoluut de moeite waard en er zijn nog een paar plekken over. Inschrijven kan online via de link onderaan deze blog. Waarom het zo’n waardevol thema is, werd me uitermate duidelijk toen ik me er gedetailleerd in ging verdiepen.

Gerust en ongerust
Om me zo goed mogelijk in te leven in de materie, heb ik me onder meer door onze servicedesk laten informeren. Daar bleek de nodige actuele kennis verzameld te zijn. Aan de ene kant vond ik dat geruststellend. Het sterkte me in de overtuiging dat wij de juiste medewerkers op de juiste plaats hebben zitten. Aan de andere kant gaf het me toch een gevoel van onrust. Kennelijk is het nodig om er zoveel kennis over te hebben. Dat zegt iets over de potentiële gevaren van het online uitwisselen van gegevens. Maar hoe groot is dat gevaar nu eigenlijk? En welke risico’s zijn daaraan verbonden? Kortom: welke schade kan er worden aangericht?

‘Het is wel zo handig om passende voorzorgsmaatregelen te nemen’

Een korte surftocht over het web leverde een schat aan informatie op. Omdat ik dagelijks in een IT-omgeving verkeer, wist ik veel zaken al van dichtbij. Maar ik kwam er gaandeweg achter dat online veiligheid voor veel mensen abacadabra is. Natuurlijk is online delen van bedrijfs- of persoonlijke gegevens reuze efficiënt. Het is alleen wel zo handig om passende voorzorgsmaatregelen te nemen. Zo kwam de gemeente Rotterdam begin april in opspraak door de gebrekkige IT-beveiliging. Zelfs de geheime agenda en het mailverkeer van burgemeester Aboutaleb konden eenvoudig worden gehackt. Wanneer dergelijke gegevens op straat komen te liggen, is de persoonlijke schade nauwelijks te overzien. Laat staan de imagoschade die de gemeente daardoor oploopt.

Online gaten dichten
Voor bedrijven is het (ook) een must om digitaal veilig te opereren. U moet er toch niet aan denken dat succesvolle bedrijfsprocessen moeiteloos door de concurrentie kunnen worden gekopieerd. Of dat een tonnen kostend R&D-onderzoek over productinnovatie ineens overal opduikt. ‘Nee, dat wil ik zeker niet!’, hoor ik u al zeggen. Dan is het zaak om te checken hoe het met de digitale veiligheid staat. In eerste instantie is dat een kwestie van het bestaande online hang- en sluitwerk nalopen. Daar helpen we u overigens graag bij. Vervolgens kunnen we samen in kaart brengen of er aanvullende maatregelen nodig zijn. En ook daarbij zijn wij u graag van dienst. Wij hebben niet alleen de kennis en ervaring in huis om u optimaal te adviseren. We weten ook hoe de gaten in de praktijk gedicht moeten worden.

In de bak
Ik kan me goed voorstellen dat u zelf ook meer over online beveiliging wilt weten. Daarom bieden wij belangstellenden de eerder genoemde themabijeenkomst Security & Privacy aan. Met vermaarde gastsprekers, die de vinger op de zere plek leggen en oplossingen aandragen. Nieuwsgierig naar de inhoud? Meld u dan nu aan. Dan snapt u meteen waarom u erbij moet zijn. Tot in de bak!

Eric Carree

P.S. – Het volledige bericht over de ontoereikende informatiebeveiliging van de gemeente Rotterdam vindt u hier.

< terug

Deel dit artikel op social media:

Eric Carree

Reacties