Home > Blog > Een sterk wachtwoord: 6 slimme tips

Een sterk wachtwoord: 6 slimme tips

5 mei 2017

Afdoende online beveiliging is absoluut noodzakelijk om cruciale bedrijfsgegevens en privacygevoelige persoonlijke gegevens te beschermen. Een deel van die beveiliging bestaat uit een wachtwoord (of wachtwoorden) om toegang tot online diensten te krijgen. Het is dus belangrijk om sterke wachtwoorden te kiezen, die niet eenvoudig gekraakt kunnen worden. Daarbij is mijn voornaamste advies:

‘Maak het hackers moeilijk en uzelf makkelijk’. Hoe u dat kunt doen, vat ik in zes bruikbare tips voor u samen.

#1. Te makkelijk

Gebruik om te beginnen geen bestaande woorden, zelfs niet als u die achterstevoren schrijft. Ook de naam van uw partner, kinderen of huisdier zijn slechte keuzes. Niet doen! Hetzelfde geldt voor geboortedatums en huisadressen. Echt niet doen!! Veel te makkelijk voor online boeven.

#2. Denk anders

Durf anders te denken bij het samenstellen van een wachtwoord. Pak een woordenboek, kies er vier willekeurige woorden uit en zet de eerste en laatste letter van de vier woorden in kleine letters achter elkaar. Hackers moeten dan kiezen uit 208.827.064.576 (268) mogelijkheden. Een beetje decoder zoals Brute Force heeft die meer dan 200 miljard mogelijkheden trouwens in een uurtje of vier verkend. Benieuwd hoe sterk uw wachtwoord is? Check het hier. En voor de zekerheid: vul vooral niet uw bestaand(e) wachtwoord(en) in. Safety first.

#3. Av@Nta9&

Mag het nòg creatiever? Pakt u het dan maar eens heel anders aan. Gebruik een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale (lees)tekens. Met een combinatie van acht posities (voorbeeld: Av@Nta9&) is een doorsnee hack-app meer dan een decennium bezig met ontcijferen. Het is maar de vraag hoe actueel uw gegevens dan nog zijn…

#4. Heel veel nullen

Gebruik dezelfde methodiek als zojuist beschreven en kies niet voor acht, maar voor negen posities. Rekent u even mee? Op elke positie zijn er 96 mogelijkheden (26 hoofdletters + 26 kleine letters + 10 cijfers + 34 speciale tekens). 969 levert op een haartje na een zeven met ‘heel veel nullen’ op. Genoeg om een gemiddelde digitale booswicht minstens een millennium te laten puzzelen.

#5. Wachtwoord aanpassen

Heeft u een sterk wachtwoord samengesteld? Mooi! Dat mag u nog ettelijke keren gaan doen. Want met één universeel wachtwoord voor alle online diensten, maakt u zichzelf toch weer kwetsbaar. Dat wordt waarschijnlijk een aardig lijstje. En u kunt zich daar beter niet al te veel aan hechten. Want ik raad u dringend aan om uw wachtwoorden regelmatig aan te passen. Wat mij betreft is om de zes weken een mooi ritme. Microsoft denkt daar hetzelfde over.

#6. Document

Natuurlijk vertelt u aan niemand wat uw wachtwoorden zijn. Tegelijk moet u ze wel allemaal onthouden. Opschrijven op papier en dat in uw binnenzak bewaren, vind ik niet handig. U kunt wel een Word- of Excel-document met al uw wachtwoorden maken en dat document met een sterk wachtwoord beveiligen. Dan hoeft u alleen maar dat wachtwoord te onthouden, tot het zes weken later gewisseld moet worden. Dat dan weer wel.

Wilt u meer weten over online beveiliging?
Surf naar www.dutchict.nl/tralies en meld u aan voor onze themabijeenkomst Security & Privacy op dinsdagmiddag 9 mei in De Vrije Wolf in Utrecht.

< terug

Deel dit artikel op social media:

Iphone

Reacties